2015. szeptember 11.

A vonat nem vár!


        A vonat nem vár, inkább el sem indul, várjon az utas, illetve, aki ezt a nagy felelősséggel és kockázatvállalással járó rangot el kívánja nyerni, ami szerint ő egy utas, aki ezáltal a MÁV kedvezményezettje.

       Két órára volt hivatalom megjelenni a DK békéscsabai irodájában, ahol a helyi sajtó érdeklődésének  ellenállni nem bírván ejtettem volna néhány mondatot az UPC kábelszolgáltatónál tapasztalt, bizonnyal nem csak az én lelkemnek fájó lépésről, ám a vonat nem jött. Fél órás fel-alá séta a peronon, ernyő alatt a szemerkélő esőben, az utastájékoztatónak is más dolga akadhatott, mint a gyárilag megszabott, ám mindezt korrigálandó, mikor már beért a vonat, azt bemondta. Így kell ezt.

        Á. Gy. elnök úr épp az utolsó, e témában megfogalmazott vélemény-mondatánál járt, mikor beértem. A csupa, örvendetesen fiatal sajtómunkás lesújtó tekintetétől kísérve belopakodtam az ajtón, halk bocsánatot rebegve.

Valahogy azért ki kell beszéljem magamból a történetet, erre való a blog.

      Alig több, mint két éve költöztünk ide, s mint inform.-függő embernek, első beruházásunk a hálóra akaszkodás volt. Tűrhető tempójú net, vonalas teló, harminc-valahány csatorna, jó lesz az, egyeztünk meg a hitvessel.

        A  fő nyelvek mindegyikében van némi jártasságom, örömmel láttam, hogy a két román nyelvű csatorna, ami a pakkban volt, kellemes eszköz lesz pl. az angol feliratos "nézve"tanuláshoz. Ugyanakkor ott voltak (csak voltak...) a fantasztikus népzenei műsorok efféle ínyencségekhez nem szokott füleim nagy örömére.

         Régóta gyaníthattuk, hogy a magát tréfásan "közszolgálati"-ként megnevezni nem átalló csatornakínálat tovább bővül, nyilván hátrébb, vagy egyenest a földre tolva az addig ott működő csatornákat. Úgy is lett! Mint a mesében, csak itt a farkas zabálja föl az összes Piroskát, nagyanyástul.

      Nem tudom, nem jártam utána, érint-e rajtunk, kétegyháziakon kívül más településeket is ez a kulturális tatárjárás, jött-e "Delete!" parancs fentről.
      És mert-e, akart-e bármely, az ügyben rálátással, jogokkal bíró intézmény tiltakozni, akár véleményt mondani, vagy ez ügyben is a kockázatminimalizáló "fidesz által támogatotti" státusz biztonságosnak gondolt melege maradt az egyetlen választható opció? Nem tudjuk, s úgy tűnik, sokakat nem is érdekel.

         Márki Sándor kétnyelvű iskola. Meg a román anyanyelvű, zömmel idősebb, az anyanyelvet művelő, a fiataloknak átadni még képes korosztály, és a néma román Nagykövetség. Lehet, hogy nem is tudnak róla? És, ha tudnak, vajon létezik-e olyan fórum, interaktív felület, ahol ennek a fű alatt lebonyolított műveletnek a kivitelezői és sértett alanyai párbeszédet kezdhetnének?

No reply, ahogy a Beatles énekelte hajdan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése