2013. december 31.

Hogyan gondozzuk konyhakertünket szilveszterkor?

Szűzföld, ásva talán még sohasem volt. Én mégis megpróbáltam, na, nem az egészet, az még traktorral is sok, nem beszélve az azt követő folyamatos gondozásról. Mindössze egy jókora darabot, melynek ásott, fúrt kút híján a locsolása sem reménytelen. Változatos, akár pár méterenként is más a talajminőség, a puha, fekete humusztól a szürke agyagig. Utóbbiba rengeteg, régi fűnyírásokból felgyülemlett komposztot, kaszált szénát forgattam be az ásás során, de ennek látszatja nem sok van. Néhol, mintha fel nem is ástam volna, sarjad a fű, ahogy az már december végén magától értetődő és világít a csontkeményre szikkadt agyag, meglehetős csúfondárosan, de már nem sokáig. Sok esztendeje hozzám szokott kapámmal - persze, hogy óév utolsó napjaiban, a csalogató napfénytől felbiztatva - nekiláttam az ásott buckák szétverésének, a tarack és egyéb zöldek s ravasz gyökérzetek kiselejtezésének, még ma is hullott az ellen, épp a legszívósabbja, de a körkörös letámadás eredményeképp már több, mint fele megtisztult, mint a megtért jobbikos, tudod, a Csanád.
Most már csípked a hideg, nyirkos köd, a kerítésfonaton apró vízcseppek és, nem mellesleg  lefagyott ujjvégeim is jelzik, ezt most abba kéne hagyni.

Hát úgy is lett, itt ülök a jó meleg kisszobámban, anya süt-főz, én meg, sok-sok jó érzéssel a lelkemben minden kedves barátomnak, ismerősömnek, ismeretlen levelezőpartnereimnek

Boldog, vidámságban gazdag Új Évet kívánok.

Ezek voltak a mai napra rendelt kapavágások nyomai. Úgy legyen.

Ott középen, az ott a csontbrigád. Kedvenc kis kapám hősiesen küzd...

A helyzet kilátástalan

Fatüzelésre alkalmas eszközünk ugyan még nincs, de ki tudja, mit hoz a maroknyi végzet?

3 megjegyzés:

  1. Le a kalappal! Kezdetnek kiváló! Ma 5 napja, hogy óvni kell a hátamat, az ilyesmi is mindig ünnepi meglepetés, amin segíteni majd csak a munkanapokon lehet. Tehát vigyázz a megerőltetésekkel! Boldog újévet!

    VálaszTörlés
  2. Én meg azt olvastam, meg tapasztaltam is, a recsegő-ropogó térdízületeket nem pihentetéssel, hanem minél több igénybe vétellel lehet gyógyítani. Törökbálinton reggelente hegyi túra korombéli szociológus barátommal, jó kis beszélgetések, gondolhatod! Ez most nagyon hiányzik, de kárpótol a vízszintes, ezáltal a fizikai megterhelést "tálcán" kínáló jókora kert. Az újévet is talajműveléssel kezdtem, ha csak lehet, mindig dolgozgatok valamit, a közérzetem múlik rajta, de Te - ezt is - jól tudod. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az izületek tudománya széles. Okok szerint érthető, hogy van, ahol a használat közben "beolajozódnak" a felületek és nem recsegnek, ropognak. Aztán van olyan, mint nálam, hogy adott egy túl laza összeköttetés, ahol a szalagok nem védik az érzékeny részeket, ezért begyulladnak és piszkosul fájnak a görcsös izmokig. Erre még több görcsöt rakni életveszélyes. :)

      Törlés