2013. január 28.

Hófödte telek-hányad

A rossz cím azért nagyon jó, mert felkelti a figyelmet, legalábbis az enyémet. Ismert erdei körökben az az általános helyzet, hogy itt, a fellengzősen várossá szublimált falu központjában alig akad családi ház, legtöbben több családot magába foglaló, préselő társas,- ha tetszik sorházakban éljük munkás, vagy éppen azt kerülgető hétköznapjainkat. Legtöbb ilyen ingatlanhoz említésre méltó méretű kert sem tartozik, leszámítva az évelőkkel telezsúfolt kis ágyásokat, melyen az esetenként drámai mértékben túlépítkező gazda szemét legeltetheti.



Azon szerencsések közül valók vagyunk, akiknek egyfelől kapanyél, rajta penge, mellé pedig szerény , de a szükséges javak egy részét megtermelni elegendő méretű konyhakert is jutott. Közös, jókora a tábla a hátsó traktusban, a lakók között megosztva, le nem papírozott, de működő holtomiglan-becsszóra. A kert vége hangulatos kis erdő, cserje,vadszőlő, tavasszal rengeteg ibolya. Sok gond nincs vele, a folyondár ért szót nehezen, nem is hagyja magát.

Ez időtájt a négy kertszelvény egyike csupán, az, amelyik gondozott, az enyém. Jó pár éve takarítottuk el az ide hordott építési törmeléket, irtottuk ki a bozótokat, azóta termel, ellát, szórakoztat, s olykor, mint most is, dicsekedni  lehet vele. Igaz, ez utóbbit inkább a termő időszakban, melyről gigapixeles tételek őrzik a növényeim teljes életútját egészen a fagyasztott lecsói státuszig.

Lassan itt a hajtatás időszaka, a két, napfényre nyíló ablakunk foglalt, nem is tudom, a kis tejfölös pohárnyi szülőszobáknak hol lelek nyugodt helyet, csak legalább a paradicsom, az erős-paprika szökkenne szárba mielőbb, rájuk  nagy szükség van, értük dobban a bélflóra szíve.

Most így néz ki a kiskert. Még legalább egy hónap....

6 megjegyzés:

  1. Isten adta, el is veszi, mondta régi rendőr-szomszédom...

    VálaszTörlés
  2. Míg Pesten éltem, volt egy házmesterünk, az nagyon furcsa ember volt. Az csak akkor hányt havat, ha előtte vörösbort ivott. Ha viszont fehérbort ivott, akkor vörös volt az orra.

    VálaszTörlés
  3. Inkább havat hányni, mint a lakásban.

    VálaszTörlés
  4. Sok hó van nálatok, nálunk már csak foltokban. Hányni meg nem nagyon kellett... Bizony jó lenne már palántázni, rossz ez a bezártság. A madáretetés a legfontosabb most.

    VálaszTörlés
  5. Esik az eső, olvad az egész , mi lesz itt holnap, sárözön. Lőttek a hegyi túrának. A madarakat a szomszédasszony eteti, szotyi, dióbél, csupa luxuskaja. Cinkéink vannak idén csak.

    VálaszTörlés