2012. augusztus 10.

Kerti makró-saláta

Próbálom szokni a kényszerű gépcsere előidézte változásokat, valami reménysugár már felvillant, bár túl sok benne a zöld.
A legtöbb képet, úgy tűnik, utólag szerkeszteni kell. A kivédhetetlen beégéseket levágni, a kontrasztokat, fényerőt, stb. javítgatni, amit az idestova 8 éves kis Nikon nem képes magától elvégezni, hiába a mindenre kiterjedő, több módban is elérhető setup.
A zöld, fehér és a fekete, na, abba belehal. Márpedig a kertben mostanában leginkább ezek a színek tartózkodnak, itt, a boldog Budavár alján, ahová azért csurrant-cseppent valamennyi eső.


Fast Stone Image Wiever, így hívják azt a magyarított, nyugdíjasok számára is elérhető szellemiségű képszerkesztőt, amely legtöbb idevágó problémámat képes megoldani. Annak idején blogger-barátaim némelyikére is sikerült rásózni, őszinte örömömre. Most is ővele fúrtam-faragtam a mai fotó-adagot, az eredmény (?) fentebb látható. A futóbab-indás fotók vágatlanok, csak az oldalakat metszegettem kicsit.

4 megjegyzés:

 1. Nem olyan rossz azért az a kis gép, az indák szőrei is szépen látszanak! :) És arra való a képszerkesztő, hogy szerkesszük a képeket. Én is használom a Photoshopot. Mondjuk nem komponálom és mázolom át a képeimet, de amit nem látsz a picinyke kijelzőn, azt kénytelen vagy látni a nagy monitoron.

  VálaszTörlés
 2. A gépen egy dolog van ami befolyásolja a szín minőségét, az a fehéregyensúly, ha automatában hagyod, akkor képes érdekes dolgokra, de a helyzetnek megfelelő beállítással nagyjából jók a képek.
  A másik amit én alapból ki szoktam venni automata üzemből az az ISO érték.
  Azt célszerű 200 vagy 100 értéken használni.
  Egyébként valamilyen programot minden fotós használ, ez a régi előhívás közben végrehajtható korrekciókat hivatott pótolni.
  Jók ezek a képek is.

  VálaszTörlés
 3. Feri, a coolpix 5700 képeihez alig kellett hozzányúlni, leszámítva az átméretezéseket. A mostani 5400-es gyengébb minőség, itt nincs 256 képpontos mátrix, etc., meg kell tanuljam használni. Olyan sose lesz.

  VálaszTörlés
 4. Papus, kísérletezgetek, automatát elég ritkán használok, ezzel meg nem is érdemes. Van 3 user bank, az 5400-ban, ahová a saját beállításaimat elmentem, TIF-et is tud, ha nagyon kell, már csak egy 43/52-es adaptergyűrű és az összes kiegészítőmet is használhatom, ; tele-, wide-előtétek, egy rakás szűrő, 72-esek is a napellenzőhöz, egyedül a portrémarkolat vált feleslegessé, kár érte pedig.

  VálaszTörlés